Sivut

sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Kevään kuplajuomaa...

Nyt on kaukolämpövettä saatu hananraikkaana. Kiitos vielä Marko Pajuselle Tampereen sähkölaitos Oy:stä. Tästä se sitten alkaa kova harjoittelu koiralle ja itselleni.Tässä hieman tietoa vedestä:
Kaukolämpövesi on värjätty vihertävän keltaisella, vesien merkkaukseen tarkoitetulla väriaineella nimeltään Pyranin. Veden värjäys helpottaa vuotojen paikantamista ja kaukolämpöveden erottamista talousvedestä.

Pyranin on pyreenisulfonihappo-väriaine, joka täyttää mm. kosmetiikka-asetuksen mukaiset puhtausvaatimukset. Se on kuitenkin säilytettävä erillään elintarvikkeista ja nautintoaineista. Käyttövesisiirtimen rikkoutuessa saattaa talousveteen sekoittua vihreää kaukolämpövettä. Emme suosittele värjäytynyttä vettä ruoanlaittoon tai muutoin sisäisesti nautittavaksi. Ihokosketus ei kuitenkaan aiheuta haittaa, joten käsien pesu, kukkien kastelu ja muu normaali veden käyttö luonnistuu. Ja juuri Pyranin koira oppii haistamaan ja ilmaisemaan.



Sitten asiaa reenaamisesta. Vaikka ollaan jo hieman edistytty ilmaisujen kanssa. On perusharjoittelu jäänyt aika perustasolle. Olemme aloittaneet tiukan kuurin näiden taitojen haltuun ottamiseksi. Kaikki nyt mainitsemani asiat on suoraan Tommy Wirènin loistavasta kirjasta Onnistu koirasi koulutuksessa.  Koulutuksen rakenne on seuraavanlainen: Koulutustuokio kestää 5min. Tämä on jaettu kolmeen jaksoon joiden välissä koira rauhoittuu omalle paikalleen. Jokaisella jaksolla tehdään 5-10 toistoa harjoiteltavaa käytöstä. Käytöksen tultua tarpeeksi vahvaksi siirrytään ulos tekemään samaa harjoitusta. Koiran opittua pienen häiriön alla ko. käytöksen, siirrytään sisälle harjoittelemaan seuraava käytöstä ja sama toistetaan muiden haluttujen käytösten kanssa. Näin edetään parempaan tulevaisuuteen. Ja tietenkin kaikki tehdään Think-Plan-Do ajatuksella. Mietitään mitä ollaan tekemässä. Suunnitellaan se ja sitten toteutetaan. Ajatuksena yksinkertainen, mutta toteutettuna hyvin aikaa vaativa. Kaikista harjoitteista pidetään tarkkaa kirjanpitoa ja tarkkaillaan ja opitaan tekemisen kautta. Tärkeää on oppia itsekin, eikä ainoastaan kouluteta koiraa. Tässä onkin esimerkki video, josta voidaan aloittaa kehittyminen :D


 
Seuraavan haasteen eteen tulin, kun juttelin Tampereen sähkälaitos Oy:n viestintäpäällikkö Riitta Savolan kanssa. Mahdollinen kiinnostus projektiamme kohtaan Tampereen sähkölaitoksen kautta voisi tuoda näkyvyyttä, myös muualla kuin tässä blogissa. Tämä taas tarkoittaa ettei enää villasukka reenejä tule. Tai kyllä kai niitäkin joukkoon mahtuu, mutta pitää myös vähän miettiä miltä tämä hajuerottelu näyttää ulkopuolisille. Täytyy myös yrittää kirjoittaa varsin onnistunutta teksitiä. Ei tuo äidinkieli ollut peruskoulussa se vahvin osa alue :D No ainakin lupaan etten kiroile näillä sivuilla. Videoihin saattaa joskus painavasana lipsahtaa...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti