Sivut

tiistai 22. maaliskuuta 2016

Lähijakso nro1

Maanantai 14.03.2016. Myönteenkylässä herättiin aikaisin kieltämättä hieman sekavissa tunnelmissa. Tänään alkaisi kauan odotettu hajukoirakoulutus Winnovan Kullaan toimipisteessä. Siinä kerkesi aamulenkin aikana miettimään kaikenmoisia kauhu skenaarioita epäonnistuneesta koiranohjaajasta aina onnistuneeseen saakka. Perille päästyäni olo rupesi kuitenkin rauhoittumaan ja ajatukset olivat positiivisen odottavia. Niinhän siinä aina käy kun uusitilanne on edessä. Maanantaina saimme Keijo Kodikselta tietoa koulutuspaikasta ja Winnovan organisaatiosta. Tuli myös paljon tietoa varsinaisesta hajukoirakoulutuksesta ja sen vaiheista. Huomasin tässä vaiheessa olevani melkoisen pihalla tästä operantista maailmasta. Onneksi nauhoitin opetuksen nauhalle. Voin sitten pimeinä iltoina kerrata oppimaani. Tähän väliin kuva. Hauska muisto Winnovasta. Tiistaina jatkoimme some koulutuksella jota tarvitsemmme päästäksemme näytöstä läpi. Siis tätä somea. Se sisältää blogin pitoa jossa kerromme koulutuksen etenemisestä ja oppien sisäistämisestä. Myös videoita laitamme vähintään kerran viikossa harjoituksista.
Keskiviikkona pääsimme sitten koirien kanssa harjoittelemaan. Kaiken kaikkiaan kurssilla on kuusi koirakkoa. Tehtävänä oli ottaa koira autosta istuttaa se autosta tullessa. Sen jälkeen hajulabran ovelle istumaan ja siitä luvan kanssa sisälle.
Sonja Honkanen ja Pimu ( Dogo Argentino ). Hajuna lude.

Labran sisällä rauhoittuminen matolle. Siitä suoraan harjoitteeseen. Vahvisteena oli ruokapalkka. Tässä ehdollistetaan naksuttimeen joka meillä Retron kanssa on melko uusi juttu. Näitä harjotteita tehdään 3 kertaa 30 sekunnin ajan. Aina välissä käydään "rauhoittumassa" matolla. Retrolla ei oikein rauhoittumisesta tullut mitään. Eikä oikeen ohjaajallakaan. Harjoitus tekee kuitenkin metsurin joten joka päivä ollaan parempia ja viisaampia. Labrasta lähdetään taas käänteisessä järjestyksessä ulos ja autoon. Ovista kuljetaan luvan kanssa istumisen kautta. Näin luodaan koiralle rutiini töihin lähdöstä ja paluusta.

Torstaina jatkoimme naksutin harjoituksia ihmiskokein. Keksimme toisille jonkun tehtävän jota sitten naksuttimella toteutimme. Tarkoituksena oli havainnollistaa kuinka koira kokee ko. harjoituksen. Vaikeaa oli, varsinkin putkiaivoisella "koiralla". Hyvin konkreettinen harjoitus kuitenkin opin taas lisää naksuttimesta.
Rupesimme myös miettimään ilmaisu käytöstä koirille. Retron ilmaisu tulee olemaan maahan meno. Suorituksena maahan meno on helppo ja se kannattaa liittää suoraan hajuun (home), joten kouluttajat antoivat meille uuden ilmaisun. Istuminen ja oikean tassun nosto olisi meidän ilmaisu jota harjoittelemme. Kaikki asiat tuntuvat yksinkertaisilta pöydän ääressä, mutta käytännöntoteutus onkin sitten jotain ihan muuta. Harjoittelemaan kuitenkin mars. Istuminen onnistuu Retrolta melko mallikaasti, mutta vahvistetiheys on harva.
 Perjantaina jatkoimme teorialla aamusta. En vielä viitsi kirjoittaa hirveästi käyttäen ammattikieltä, joten teen sen sitten kun olen saanut hieman varmuutta asiaan. Teoriassa kaikki teoria on päivänselvää. Se että ne muistaa saati osaa käytännössä toteuttaa vaatiikin sitten aikaa enemmän sulatella ja harjoittelua mielettömän määrän. Siitä jatkoimme sitten etäjaksolle. Tarkoituksena harjoitella perustottelua, rauhoittumista erinäisissä paikoissa ja sitten sitä ilmaisua. Kun ollaan saatu istuminen ja tassun nosto haltuun voidaan opetella uusi valitsemani ilmaisu. Näitä ikäänkuin voi harjoitella varastoon valmiiksi vaikka maahan meno tulee olemaan homeelle käytössä. Tarkoituksena on siis harjoitella naksuttimen käyttöä ja palkitsemisen suuntaa. Kotiin siis harjoittelemaan...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti