Sivut

keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Deodorantti, elefantti ja operantti


Alkuun voisi olla tyytyväinen talven taittumisesta. Hienoa taas taivaltaa kevyemmissä vermeissä pitkin alkavaa kevättä. Pakkasen huuruisista keleistä on enää muistoina mukavia huurteisia keskitalven hetkiä.
Ja se hermostuneisuus tulevasta hajuerottelukoulutuksesta on vaihtunut oppimisen ja erehdyksen tunteeseen. Näin alkutaipaleella koulutuksessa on hämmentynyt ja ihmettelevä olo. Uusia termejä, käytäntöjä ja rutiineja tulisi luoda, jo vanhojen tapojen tilalle. No päivä kerrallaan ja kaikki nauhoitettuna, eiköhän tämä tästä vielä riemuksi muutu. Tässä näyte pienestä harjoituksesta, jossa porkkanana on porkkana.


Sitten uusia tuulia:
Olen jo hieman ruvennut miettimään onko home sittenkään se meidän haju. Minulla on jo jonkin asteista altistumista sisäilma ongelmille. Tämä saattaa haitata tulevaisuuden työskentelyä ongelma kohteissa. Voisiko siis olla myös toinenkin haju, mikä olisi se ykköshaju. Vasta sen jälkeen tulisi home.  Keskusteltuani Keijo Kodiksen kanssa tuosta meidän homeen haistelusta sain vahvistusta asiaan. Koira voi ilmaista useita hajuja. Olin tästä kyllä jollain tasolla tietoinen en vain osannut yhdistää omaan tietotaitooni. Nyt asiasta rohkaistuneena uskon oppivani opettamaan Retrolle kaksi hajua ja kaksi ilmaisua.

Ja kuin enteenä kävimme helmikuun lopulla seikkailemassa Epilänharjulla Tampereella. Harju päättyy toisessa päässä  Tampereen Sähkölaitos Oy:n Lielahden voimalaitokseen. Kyllä, otamme ykköshajuksi kaukolämpöveden. Tämän hajun oppimalla Retro voi ilmaista kaukolämpövuotoja. Kauheita sana hirviöitä, jos tästä eteenpäin puhutaan Chesseistä ja vuodoista :)
Olin asian tiimoilta yhteydessä Tampereen Sähkölaitos Oy:öön ja sieltä annettiin vihreää valoa meille. Huomenna olen menossa käymään Lielahden voimalaitoksella. Sieltä saan vettä matkaan ja toivottavasti pienen priiffauksen kaukolämpö järjestelmään.Kuten huomaattee arvoisat lukijat hieman laahaa teksti päivistä. Joten nyt tämä lähtee julkaisuun ja sitten lisää tekstiä. Loppuun vielä video :)


3 kommenttia:

  1. Rauhallisen ja päämäärätietoisesti näköistä tekemistä. Miten teit porkkanajäljen? Oliko porkkana maassa vai kädessä?
    Entä tio damin nosto- vaikuttaa kuin naksupalkka tulisi siitä että koira kurottaa maassa olevaa damia kohti- tulkitsenko oikein?
    Eikö pelota että koira oppii pudottamaan damin sinun jalkoihin?
    En taaskaan, kuten kysymyksistä huomaat, oikein tajua näitä treenejä mutta kiva jos jaksat selittää. Mukava näitä Retron juttuja on seurata!

    VastaaPoista
  2. Koskin porkkanalla muutaman kerran lattiaan matkan aikana. Tuntui ilmavainun avulla menevän koko matkan. Alussa hämääntyi, kun olohuoneen pöydälle oli jäänyt porkkananpala. Juu niissä daminnosto reeneissä opetellaan operantin kautta harjoituksia. Elikkä reakoidaan kun Retro itse tarjoaa käytöstä. Aluksi dami oli vain kädessäni ja riitti kun koira koski siihen. Sitten nostin kriteeriä ja koira koski damiin maassa. Sitten taas kriteerin nosto ja koira nosti sitä hieman maasta. Lisää kriteeriä ja koiran piti pitää sitä hieman suussaan. Ja tästä sitä voi viedä vaikka kuinka pitkälle nostamalla kriteeriä. Esim siihen voi yhdistää noudon ja lopuksi vaikka oikea oppisen nome palautuksen. Harjoitusten pari tärkeää pointtia: Oppiminen on operanttia eli koira tarjoaa itse ratkaisua ja siitä sitä lähdetään viemään haluttuun suuntaan. Toinen tärkeä asia on harjoitusten pilkkominen osiin. Hyvin suunnitellulla ja etukäteen mietityllä pilkkomisella saadaan koira parhaiten tekemään haluttuja tehtäviä.
    Klassinen ehdollistuminen = Ärsyke * Reaktio = Opittu refleksi
    Operantti ehdollistuminen = Reaktio * Seuraus = Opittu käyttäytyminen (suora lainaus Tommy Wirenin kirjasta onnistu koirasi koulutuksessa)
    Toivottavasti oli apua vastauksesta. Itsekin vasta opettelen operanttia ehdollistamista, joten saattaa olla asia virheitä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selkeä vastaus, kiitos. Käytän itsekin tuota operanttia ehdollistamista mutta en varmaankaan noin tarkasti mietittynä kuin sinä. Olen aina ajatellut sen asian sillä tavalla että nautin koulutuksessa juuri siitä kun saa seurata miten koira itse pähkäilee että mistä toiminnasta se palkka oikein tulee.
      Ohjaajalla pitää olla pitkä pinna ja rauhallisuutta antaa koiralle "tilaa" ja sulla näkyy olevan. Tuossa tuoreimman päivityksen (strömöö) videossa näkyikin kuinka se damin suussa pitämisen aika on jo lisääntynyt.

      Poista